Op vrijdag 18 november 2022 is het tijd voor de Maak Het Bruikbaar Conferentie, het jaarlijkse congres van Gebruiker Centraal. Het wordt een dag vol inspirerende sprekers en inspiratiesessies, met tafelgesprekken over mensgericht ontwerpen en overheidsdiensten die goed zijn voor mensen. En de dagvoorzitter is dit jaar onze eigen Robert Jan Verkade!

Waarom heb je ja gezegd toen je hiervoor gevraagd werd?

Eend is al heel lang betrokken bij Gebruiker Centraal, en bij de publieke sector natuurlijk. Wij hebben daar een warm hart voor, en zij ook, dus de overeenkomsten zijn duidelijk.

Wat Gebruiker Centraal doet gaat steeds over hoe we de focus op de mens kunnen houden bij de dienstverlening van de overheid. Ze kijken niet alleen naar toegankelijkheid en niet alleen naar gebruiksvriendelijkheid, maar juist naar het complex van factoren. Service design zouden wij dat noemen: hoe ontwerp je een goeie dienstverlening?


De organisatoren van de conferentie willen graag een dagvoorzitter hebben die inhoudelijk op de hoogte is van wat er speelt. En ik vind het een grote eer om gevraagd te worden voor zoiets! Het is niet mijn dagelijks werk, dus het is best spannend om die verantwoordelijkheid op me te nemen. En een stukje uit m’n comfort zone, maar niet een paar kilometer eruit. Ik zou trouwens niet overal ja op zeggen, als het iets was van de tabaksindustrie had ik bijvoorbeeld niet meegedaan.

Wat is het leukste aan de voorbereidingen tot nu toe?

Om te zien dat de organisatie van de conferentie een geoliede machine is. Je stapt in een team dat goed op elkaar ingespeeld is. Ze hebben goed in hun hoofd zitten wat ze willen. En aan mij de taak om dat er dan ook uit te halen.

Ik merk bijvoorbeeld dat ze er zelf al zó goed inzitten, dat sommige dingen vanzelfsprekend voor ze zijn. En niet voor mij, haha. Er komt bijvoorbeeld een script voor de dag, zodat de mensen die de dingen regelen voor het online gedeelte van deze hybride dag weten wat ze moeten doen. Maar hoe zit dat dan met dat script? Willen ze een letterlijke tekst? Moet ik dat maken? Da's even zoeken. En welke kleren moet je aan enzo, dat soort dingen. Gelukkig weet ik zeker dat het goed komt.

Hoe ziet je voorbereiding er dan uit?

Alles staat nu in de steigers. Ik ga voorgesprekken doen met alle sprekers en de mensen die aan tafel komen. De hele dag gaat immers niet om mij: het gaat er om dat de mensen die thuis of in de zaal zitten dingen horen die ze daarvoor nog niet wisten. Ik moet vragen formuleren waardoor de mensen die aanwezig zijn nieuwe, bruikbare informatie krijgen.

Het is ook leuk dat ik de ruimte krijg om mijn eigen zwaartepunt te leggen in het programma. Dat zwaartepunt wordt trouwens "hoe maak je het concreet." Dus wat kan ik morgen doen dat voor langdurige verandering gaat zorgen, zodat het niet blijft bij 'inspiratie ophalen'. Of dat het een vrijblijvend project binnen de organisatie wordt.

Ik zie dit ook als een ontwerpopdracht. Eerst je onderdompelen in het probleem: in dit geval dat ik nog nooit dagvoorzitter ben geweest. En dan maar weer vertrouwen op het proces dat er iets goed uit gaat komen.

Wat hoop te je gaan leren?

Mja, zo heb ik er niet over nagedacht. Ik moet gewoon manieren zoeken om het werk goed te doen. Dus praten met mensen die er verstand van hebben. Zó veel voorbereiding doen dat de mensen die kijken niet denken 'zohee, die heeft veel voorbereiding gedaan!' Ik ben dienend aan de mensen die daar staan, maar heb wel de leiding en de verantwoordelijkheid voor die dag.

Wat wil je nog zeggen tegen de mensen?

Als je je nog niet hebt ingeschreven voor de Maak Het Bruikbaar Conferentie, doe dat dan als de wiedeweerga! Zeker als je in de overheidsdienstverlening zit.

En ik wil juist de mensen die bestuurlijk bezig zijn oproepen om te komen. Ik vind het zo zonde dat er aparte congressen voor de bestuurders en voor de uitvoerders zijn. Kloven binnen de overheid tussen de bestuurders en de uitvoerders, dat moeten we niet willen. Over die kloven moeten we zo snel mogelijk een bruggetje leggen. Ik ga dat niet in mijn eentje veranderen, maar het is wel een gemiste kans. Dus komt allen!