“Hebben we nou wel een ontwerp voor alle pagina’s?” of “Hoe ziet die pagina er dan uit?” Het zijn vragen van klanten die een website vaak nog zien als een verzameling van pagina’s. Dat is op zich best logisch. Wij presenteren het nieuwe ontwerp vaak aan de hand van een aantal pagina’s. Maar in feite ontwerpen we een flexibel systeem - een set elementen waarmee alle pagina’s kunnen worden opgebouwd. ‘Just like LEGO’.
Efficient
Zo hoef je niet alle pagina’s te ontwerpen maar ontwerp je alleen de basis. Dat maakt het werk niet per se eenvoudiger, maar wel een stuk efficiënter. Zeker als de site enorm veel pagina’s bevat. Het dwingt je goed na te denken over het doel, gedrag en uiterlijk van ieder element van de website. En ook hoe alles zich tot elkaar verhoudt.
Wat is dan zo’n element? Dat kan van alles zijn: een knop, een titel een link. Brad Frost noemt dit atomen. En atomen, de kleinste elementen van je site, kunnen ook samenklonteren tot moleculen. En zo ontstaan er flexibele contentblokjes die op verschillende pagina’s kunnen worden ingezet.
Dit lijkt misschien een tijdrovende klus in het begin, maar betaalt zich later zeker uit. Zo hebben wij gemerkt dat het de workflow van prototypes maken versnelt en verbetert als er gedeeld begrip is over het ontwerp. Je doet uiteindelijk minder werk opnieuw of voor niets. En je houdt je code makkelijker ‘schoon’, wat ook helpt in de communicatie van je ontwerp naar de bouwpartij.
Consistent
Het ontwerpen van een systeem dwingt je tot het maken van keuzes en opstellen van regels. Bijvoorbeeld een link ziet er altijd zo uit, een nieuwsbriefblok bestaat uit vrije tekst, inputveld en een button. Door zulke regels op te stellen, vermijd je inconsistenties in je ontwerp. En hoe consistenter de website, hoe sneller en makkelijker de bezoeker uiteindelijk zijn weg kan vinden.
Duurzaam
Een website maak je niet alleen. Er zijn ontwerpers, bouwers, redacteuren…Ieder spreekt zijn eigen (vak)taal en denkt veelal binnen de kaders van zijn eigen discipline. Als je geluk hebt werk je nauw samen in multi-disciplinaire teams. In de realiteit is dit niet altijd het geval. En dat betekent dat je er niet altijd bij bent om je ontwerpkeuzes toe te lichten.
Door je ontwerp systematisch op te zetten en de regels inzichtelijk te maken, verklein je de kans op verkeerde interpretaties in het vervolgtraject. Hoe wij dat doen? Wij stellen een bouwpakket samen van de basiselementen in de website - een zogenaamde kitchen sink. We laten zien welk element wanneer wordt gebruikt en onder welke voorwaarden. Bij elk paginatype geven we een uitgebreide uitleg, zodat de bouwer ermee uit de voeten kan.
Zo ontstaat een solide systeem dat ruimte laat voor flexibiliteit in en uitbreiding van je website, maar wel binnen vooraf gedefinieerde kaders. Het gaat niet alleen om de inhoud van het bouwpakket, het gaat er ook om hoe het pakket tot stand komt, wordt gebruikt en wordt gecommuniceerd. Zodat de organisatie het ontwerp écht begrijpt en je ontwerp standhoudt, ook in de toekomst.
Meer weten over systematisch ontwerpen? Lees design systems van Alla Kholmatova.