Op 12 maart hadden we Anna Lena van Iersel op bezoek bij Eend om ons een workshop Visueel Denken te geven. Het was een interessante en leerzame middag, ook voor onze gasten Karen en Saskia!

Anna Lena had voor ons op maat een workshop samengesteld met materialen en oefenpagina’s. Ze begon met een korte introductie over haar werk en daarna wat opwarm-oefeningen.

Toen gingen we aan de slag met allerlei basisvormen: hoe je gezichtjes kunt tekenen met kijkrichtingen en emoties, en daarna ook schematische ‘hele mensjes’.

We oefenden verschillende manieren om teksten er mooier en duidelijker uit te laten zien. En toen kwam het klapstuk: allerlei iconen en templates om te gebruiken als je een onderwerp of probleem in beeld wilt brengen. Plus praktische tips over hoe je dat samen met anderen kunt doen.

Karen zei hierover: “Toen we samen moesten werken om dingen in kaart te brengen werden we gedwongen ‘compact’ te denken. Hierdoor werd sneller het ‘probleem’ duidelijk. Verder kreeg iedereen ruimte voor inbreng, niet alleen degene die het beste kan praten of hard kan schreeuwen. Je bent samen met iets bezig, gerichter op het doel i.p.v. hoe ga ik dit formuleren etc.”

En dit zei Saskia over wat ze geleerd had: “Dat je informatie ook kan structureren met eenvoudige tekeningen, iconen en teksten. Het dwingt je nog om na te denken over de essentie van een probleem of vraag.”

We hebben hard gewerkt en Anna Lena is een fijne, enthousiaste docent. En ze had zelfs koekjes meegenomen! Dus als je ook zo’n workshop wil: huur haar in, wij vonden het heel nuttig allemaal.