Op 4 december gingen Maaike en Marrije naar ThingsCon Amsterdam, een dag met presentaties en workshops over het Internet of Things (IoT). Hoe was het en wat hebben we er van geleerd?

Het Internet of Things is hot. Grote bedrijven als Cisco, IBM en Intel ontwerpen grote systemen voor industrieën en overheden om allerlei processen efficiënter te laten verlopen.

Van die wereld van grote systemen waarin het individu ondergeschikt wordt, worden Maaike en ik een beetje naar. De dystopische toestanden van Dave Eggers’ The Circle lijken soms op de loer te liggen.

ThingsCon liet een heel andere kant zien van het Internet der Dingen. Op deze dag waren we aangenaam verrast door de optimistische sfeer van pionieren: interessante mensen die bewust onderzoeken wat IoT kan betekenen voor de samenleving en voor individuen.

Dat kunnen bijvoorbeeld nuttige toepassingen zijn waardoor mensen met een handicap makkelijker hun weg door een stad kunnen vinden. Of iets simpels als een klein kastje dat de temperatuur van buiten aanneemt, zodat je binnen met je hand kunt voelen of je een jas aan moet.

Een rode draad door het geheel was dat de sprekers en workshopleiders op ThingsCon dingen maken die niet een product op zich zijn. Ze zijn manieren om een discussie op gang te brengen - gereedschap om na te denken over wat nuttig is, wat helpt, wat leuk en prettig is.

Alle presentaties lieten ook experimenten zien waarmee mensen onderzoeken hoe je meer zintuigen kunt aanspreken dan alleen het gezicht en het gehoor, en hoe je mensen kunt verbinden. De techniek is interessant, maar hij is niet het belangrijkst, niet een doel op zich. En dat spreekt ons erg aan.

We zijn allebei al een paar jaar geïnteresseerd in de mogelijkheden van IoT, maar het blijft een beetje moeilijk om de nuttige toepassingen te vinden. Van ThingsCon hebben we geleerd dat een positieve sfeer van serieus klooien (maar zonder te veel pretenties) juist heel prettig en nuttig is.

We zijn na deze dag supergemotiveerd om zelf weer meer te gaan experimenteren, zowel met onderzoekende workshops als met onze Arduino’s. To the knutselspullen!