De pepernoten liggen weer in de winkel en er zijn nú al mensen lootjes aan het trekken in Onze Lootjes - tijd dus om de website weer op te poetsen voor het nieuwe seizoen! We hebben op 13 september een hele zaterdag mooie nieuwe dingen gemaakt.

Het grootste deel van het team was bij elkaar op de boot van Low, terwijl Albert thuis werkte en via Slack contact hield. En zoals het hoort in de Onze Lootjes-traditie hebben we ook gedacht aan lekker eten - verzorgd door Low en Roos, met pepernoten van Anke en Lodewijk.

Saai maar nuttig: infrastructuur

Low zorgde er voor dat we nieuwe functionaliteiten kunnen testen op een aparte server - zo kunnen we sneller en effectiever allerlei aanpassingen doen. We hebben nu een handige combinatie van allerlei online diensten om contact met elkaar te houden en de workflow te regelen: Slack voor chat en documenten, Github en Deploy voor de code, Asana om het overzicht te houden op wat we willen doen en al gedaan hebben, plus Mandrill voor het versturen van onze e-mails.

Eén van de dingen die we het afgelopen jaar gemerkt hebben is dat veel mensen een vraag willen stellen aan degene die het lootjestrekken organiseert. Ze antwoorden dan op de mailtjes die ze uit Onze Lootjes krijgen. Alleen gaat zo'n mailtje niet naar de organisator, maar naar de afzender, service@onzelootjes.nl. Niet zo handig. Lodewijk heeft er nu voor gezorgd dat de mailtjes als 'reply-to' de échte afzender hebben. Veel makkelijker voor alle oma's die hun kleinkind nog even iets willen vragen.

Verbeteringen voor de mensen

Als je site werkt met HTTPS, is dat beter voor de bezoekers. Ook als ze zich op een een openbaar wifi-netwerk bevinden kunnen dan ingetypte gegevens (zoals e-mailadressen) niet afgeluisterd worden. Robert Jan en Lodewijk hebben zich beziggehouden met het regelen van een SSL-certificaat en het verzorgen van de HTTPS.

De meeste vragen bij de servicedesk krijgen we van mensen die hun lootje kwijt zijn. Best een groot probleem dus voor onze bezoekers, en heel begrijpelijk dat het gebeurt. Maar nu kunnen we deze mensen allemaal helpen: Low maakte een speciale pagina die je kunt gebruiken om je lootje terug te zoeken.

Ondertussen was Maaike bezig met het ontwerpen en bouwen van een nieuwe homepage, die binnenkort online komt. De pagina gaat nog iets duidelijker uitleggen hoe het werkt en dat je Onze Lootjes ook zo prettig op smartphones en tablets kunt gebruiken.

Komt allen!

Maaike, Anke, Marrije en Robert Jan hebben plannen gemaakt voor de promotie van de site. We hebben wat acties op social media voorbereid, Anke is een poster aan het ontwerpen en we zijn bezig met een persbericht. En natuurlijk moesten we alle teksten weer even nalopen en actualiseren.

Het leukste resultaat van de dag is onze compleet nieuwe popkespagina, gemaakt door Anke, Robert Jan en Albert. Op onzelootjes.nl/avatar kun je nu direct een popke samenstellen en downloaden. Helemaal los van het lootjestrekken dus! Je kunt je popkes overal voor gebruiken, bijvoorbeeld Twitter en Facebook, maar als je er voor eigen gebruik mooie stickers mee wilt maken vinden we dat ook prima.

Nu is het klaar

Aan alle mooie dingen komt - helaas - een eind. We hebben met veel plezier aan Onze Lootjes gewerkt!