Op dinsdag 5 september gaven Marie, Willemijn, Robert Jan én Marrije presentaties, op verschillende locaties in het land.

Opening Academisch Jaar CMD

Bij de feestelijke jaaropening van de studierichting CMD gaf Marrije een presentatie over het belang van empathie in de ontwerppraktijk. De opening was in Tuschinski in Amsterdam: een prachtige zaal met een enorm scherm, helemaal vol enthousiaste studenten. De presentaties van Astrid Poot en Johan Huijkman waren erg goed en interessant en de studenten gingen vol goede moed van start met het nieuwe studiejaar. Bedankt voor de eervolle uitnodiging, Vasilis!

Maak het Bruikbaar-festival

Marie vertegenwoordigde eend op het Maak het Bruikbaar-festival in Den Haag. Daar gaf ze voor twee groepen haar presentatie over allerlei onverwachte zaken die komen kijken bij ontwerpen voor mensen die Doof zijn. De sessies werden goed ontvangen en de impact was direct voelbaar.

In haar presentatie vertelt Marie namelijk over het UWV en een standaardbrief die ze steeds van hen krijgt. In die brief staat dat Marie moet bellen als ze vragen heeft. Maar je *kunt* niet bellen als je doof bent! Een paar dagen na de presentatie kreeg Marie mail van iemand die bij UWV werkt en bij het festival was. Zij gaat er voor zorgen dat de brief aangepast wordt en zal onderzoeken of er nog meer standaardbrieven zijn waar deze storende zin in staat.

Willemijn en Robert Jan verzorgden ook twee goed bezochte sessies. Ze vertelden over hoe we de Gemeente Gooise Meren hielpen meer mensgericht naar hun raadsinformatie te kijken. Als je dat succesvol wilt doen in je eigen organisatie moet je je collega's ook goed meenemen in het proces: het is belangrijk om je organisatiecultuur in kaart te brengen en de weerstand tegen verandering weg te nemen. En goed onderzoek is heel belangrijk: je moet je ontwerp laten zien aan en laten gebruiken door echte mensen.

Alle drie vonden ze het festival erg goed georganiseerd door de mensen van de overheidsbrede kenniscommunity Gebruiker Centraal. De dag was druk bezocht en op een fijne locatie. We deden er graag aan mee. En extra prettig: het lijkt er op dat het woord 'gebruiker' steeds meer vervangen gaat worden door 'mensen' - een heel positieve ontwikkeling.