Eén keer per maand is er op vrijdagochtend om 9.00 uur een Creative Mornings-bijeenkomst in Utrecht: een gratis evenement waar je lekker kunt ontbijten en kunt kijken naar presentaties van andere creatieve mensen.

De afdeling Utrecht maakt deel uit van een wereldwijd informeel netwerk van vrijwilligers die deze evenementen nu al in 131 steden organiseren. En sinds enkele maanden helpt Robert Jan bij het organiseren van de Utrechtse afleveringen.

Waarom ben je gaan helpen bij Creative Mornings Utrecht?

Ik dacht eerst dat Creative Mornings een Mobile Monday-achtige enge netwerkbijeenkomst was. Maar toen we er een keer kwamen omdat jij er een praatje hield, bleek het heel low profile. Het is gezellig en ongedwongen, leuk en nuttig. Met slechte koffie tot voor kort, haha. Nu we gesponsord worden door Blackbird is de koffie een stuk beter.

Ik ben bij de organisatie gegaan omdat ze een oproep deden. Die klonk wel in de categorie ‘hee, er verdrinkt iemand’ – het leek er op dat het zou gaan verdwijnen als er niet iemand bij zou komen om te helpen. En ik zou het doodzonde vinden als het verdwijnt.

Creative Mornings Utrecht (van Flickr)

Wat heb je er van geleerd?

Niks! Ja, dat een evenement organiseren heel veel tijd en energie kost, maar dat wist ik al doordat ik vroeger Naar Voren had en nu meewerk aan Achter het Scherm. Mensen vinden die zonder betaling aan iets mee willen werken dat wel heel goed moet worden kost veel tijd. Maar ik wist het dus al toen ik begon aan Creative Mornings. De dag zelf is ook vrij vermoeiend. Ik krijg zo iets minder mee van de presentaties dan toen ik alleen als toehoorder aanwezig was. Maar dat geeft niet. Ik doe het voor andere mensen.

Wat is het leukste aan het organiseren?

De gezelligheid met de anderen in de organisatie. En kijken wat Karlijn nou weer heeft gebakken. Ik vind het leuk om te merken hoe snel we inmiddels zijn geworden in het klaarzetten van alles. We beginnen nu om half acht ’s morgens en om kwart over acht is alles klaar.

Wat heeft je verrast?

Hoe weinig je kunt zeggen van waar de mensen op af komen. Soms denken we van een onderwerp dat er heel veel mensen geïnteresseerd zullen zijn, en dan moeten we veel moeite doen om de zaal vol te krijgen. En soms is een lezing in één keer hoppa vol… er is geen peil op te trekken.

Wat zou je nog willen zeggen tegen de mensen?

Komt allen! Creative Mornings is heel gezellig.