Het Streekarchief Gooi en Vechtstreek bezit een schat aan historische informatie. Maar hoe presenteer je die op een eigentijdsere, gebruiksvriendelijke website? Eend kreeg de opdracht om de organisatie verder te helpen in dit proces en om een mooi nieuw ontwerp te maken.

De website heeft als doel om de archieven te ontsluiten van Gooise Meren, Huizen, Hilversum en omliggende dorpen. Geen onbekende omgeving voor ons: eerder ontwierp Eend voor de gemeente Gooise Meren al een nieuwe publieke website en een vernieuwd raads- en bestuursinformatiesysteem.

Verkenning

Wij zijn van de mogelijkheden uitgegaan, niet zozeer van de nadelen van de oude site. Zo vergeleken we websites van vergelijkbare regionale archieven en keken we wat de sterke punten daarvan waren. Ook interviewden we medewerkers van de archiefdienst en vrijwilligers om te horen wat hun ervaringen en wensen waren.

Verder onderzochten we wie de bezoekers zijn en wat ze van het archief verwachten. Via een kleine enquête op de website werden de toptaken helder. Sommige taken sprongen er echt uit, zoals stamboomonderzoek. Ook bleken mensen vaak bouwtekeningen op te zoeken en oude foto’s te bekijken, bijvoorbeeld van verenigingen of de eigen buurt.

Taakgerichte structuur

Na het verzamelen van alle input deden we een voorstel voor een meer taakgerichte structuur. Voorheen was de website vooral één grote zoekfunctie met heel veel opties. In ons ontwerp laten we de populairste onderwerpen duidelijker zien. We bedachten ook een meer intuïtieve zoekfunctie waarmee bezoekers sneller iets vinden binnen duidelijke categorieën.

Je krijgt als bezoeker een goede indruk van wat er allemaal in het archief te vinden is. Maar mensen worden niet overvoerd met alle zoekmogelijkheden, ze kunnen zelf keuzes maken.

Een andere verbetering: als je stukken hebt gevonden, is het nu duidelijker of je ze je direct online kunt bekijken, of je ze je digitaal ‘on-demand’ kunt aanvragen of dat ze alleen op locatie bij het archief beschikbaar zijn. Dit sluit aan bij de ontwikkeling om steeds meer archiefstukken te digitaliseren, al zullen hier om budgettaire redenen altijd keuzes in gemaakt moeten worden.

Fris ontwerp

De oude site oogde vrij somber. Wij leverden een fris en licht nieuw ontwerp, met een speelse uitstraling, groen/blauwe kleuren en een nieuw logo. Het ontwerp sloot mooi aan bij de lokale historie: we vonden onder meer inspiratie bij de reclamestijl van de vroegere cacaofabriek Bensdorp uit Bussum.

Een grote winst is dat de nieuwe site responsive is. Dus ook op mobiele apparaten kun je nu prima in de archieven zoeken.

Prototype

Eend leverde een prototype op van de nieuwe site. Mensen uit de doelgroepen die we hiermee aan de slag lieten gaan, reageerden positief op het nieuwe ontwerp. We hebben op basis van hun feedback nog enkele kleine verbeteringen doorgevoerd.

De opdrachtgever was ook tevreden en kijkt momenteel naar de beste manier om het technisch te implementeren. Een van de uitdagingen is de wens om steeds meer verschillende systemen met elkaar te koppelen, ook externe databases van bijvoorbeeld Delpher. Ons advies is om het project in te kaderen en om eerst op het eigen domein te focussen.

Wij denken dat we de archiefdienst goed geholpen hebben bij de stap van een vergaderdocument naar een goed werkend prototype. Hopelijk kan de nieuwe website voor het Streekarchief Gooi en Vechtstreek op korte termijn worden gerealiseerd.