Hoe kon de website Stop Heling worden verbeterd? Door mensen sneller naar de belangrijkste onderdelen van de site te loodsen en door effectievere landingspagina’s te maken.

Gericht op particulieren en professionals

Stop Heling is een samenwerking van de politie en het Ministerie van Justitie en Veiligheid om de verkoop van gestolen goederen te bemoeilijken. Op Stopheling.nl en met de bijbehorende app kan iedereen eenvoudig controleren of het serienummer van een (tweedehands) artikel voorkomt in de database met gestolen goederen. Professionele handelaren kunnen via de site de goederen registreren die zij aankopen (in het Digitaal Opkopers Register).

Stop Heling informeert ook waar je op kunt letten om te zien of iets mogelijk is gestolen. Een ander belangrijk doel is bewustwording, om mensen meer te laten nadenken over de nadelen van heling. Met heling hou je immers het probleem van diefstal in stand: stelen heeft alleen zin als je de spullen ook kunt doorverkopen. Veel mensen beseffen niet dat de aanschaf van gestolen goederen ook strafbaar is. Niet alleen de dief, ook de afnemer kan een flinke boete, gevangenisstraf of strafblad krijgen.

Logischere structuur

De bestaande website was op sommige punten verwarrend. Het was niet direct duidelijk waar de site voor diende en hoe je logisch door de informatie kon wandelen. Eend is aan de slag gegaan om hier meer focus in aan te brengen. Eerst hebben wij vastgesteld wat de belangrijkste boodschappen zijn die Stop Heling wil overbrengen en hoe je als bezoeker bij de meest relevante onderdelen kunt komen.

Ivo en Marrije hebben vervolgens de interactiestappen op de site geanalyseerd en een logischere nieuwe indeling bedacht. Daarnaast zijn veel teksten herschreven om dingen te verduidelijken en is de vormgeving van de site opgefrist. In ons ontwerp zijn wij uitgegaan van de Rijkshuisstijl van de Rijksoverheid, met het logo van de politie erbij. Dat geeft de site direct een officieel karakter en is een duidelijk signaal dat je moet oppassen.

Een uitdaging was dat de site verschillende doelgroepen heeft. Aan de ene kant heb je particulieren die bijvoorbeeld willen checken of hun buitenkansjes mogelijk gestolen zijn. Daarnaast zijn er de professionals die het opkopersregister willen raadplegen. Het onderscheid tussen deze doelgroepen was diffuus. Wij hebben de verschillende ingangen duidelijker gemaakt.

Te mooi om waar te zijn

Naast deze siteverbeteringen hebben we ook een nieuwe landingspagina vormgegeven. Deze is gekoppeld aan een campagne met nepadvertenties op Marktplaats. Hierin worden spullen onwaarschijnlijk goedkoop aangeboden. Als je voorheen op zo’n advertentie klikte, kwam je op de homepage van Stop Heling uit, zonder verdere context.

Nu beland je direct op een speciale pagina waarop de afbeelding uit de advertentie wordt herhaald, met een politielogo en een waarschuwing voor heling erbij: ‘Pas op, als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.’ Dit zorgt voor een veel consistentere gebruikerservaring en brengt de boodschap duidelijker over.

Geslaagde test van prototype

Alle aanpassingen heeft Eend verwerkt in een prototype dat we door mensen konden laten testen. Omdat dit in coronatijd niet ‘fysiek’ kon, gebeurde dit online op afstand. Het ministerie had op ons verzoek een aantal testpersonen laten regelen die gemiddeld niet bijzonder hoog opgeleid of overdreven computervaardig waren. Het was erg leuk en interessant om de gebruikerstests te zien. Zoals vaker bleek dat je uit opleidingsniveau of leeftijd niet iemands computervaardigheid kunt afleiden. En dat mensen allemaal hun eigen tactieken gebruiken om informatie op te zoeken.

Uit de test bleek dat mensen de belangrijkste onderdelen van de site makkelijk konden vinden. Ook vonden zij de tool om serienummers te checken handig in het gebruik. De tool zelf werkte ook al goed, maar we hebben wel wat duidelijkere uitleg toegevoegd: wat betekent het als een artikel ‘geregistreerd’ is? En waar kun je eigenlijk een serienummer vinden?

Na een intensief traject van analyseren, ontwerpen en testen is de verbeterde site opgeleverd. Sinds kort staat de nieuwe versie van Stopheling.nl online.

Naar Stopheling.nl