In opdracht van Energie Beheer Nederland B.V. (EBN) maakte Eend al eerder de website Energie in Nederland. Dit is een visuele weergave van het Nederlandse energiesysteem op basis van de cijfers van meerdere jaren. Daarbij lichten we steeds de cijfers van één jaar uit. Voor het meest recente jaaroverzicht maakten we een uitgebreidere versie.

Snel inzicht in de energietransitie

Via Energie in Nederland krijgen geïnteresseerden snel een beeld van het Nederlandse energiesysteem en de ontwikkelingen daarin. Het is een handig hulpmiddel voor mensen die beslissingen moeten nemen op het gebied van energie om te zien hoe ver ons land is met de energietransitie en wat er nog moet gebeuren. Dit helpt belanghebbenden om discussies te voeren en beslissingen te nemen op basis van feiten.

Jaarlijks verzorgen wij een update van de weergave. Ook op basis van de dataset van 2018 hebben we dit weer gedaan. Ditmaal had EBN niet alleen de wens om gegevens te tonen uit de uitgebreide dataset, maar ook om dit meer in de vorm van infographics te doen. Dit kan helpen om nog sneller een beeld te krijgen van de belangrijkste ontwikkelingen.

Nieuwe tussenversies

Voor Energie in Nederland waren al twee communicatiemiddelen beschikbaar: een eenvoudige poster en de uitgebreide online weergave. Daarnaast zijn nu twee nieuwe tussenvormen bedacht. De klimaattafelversie is bedoeld voor mensen die met beleid bezig zijn. Voor een breder publiek is er een keukentafelversie, voor als je een gesprek wilt voeren over hoe het nu eigenlijk zit met de energie in ons land.

De inhoudelijke en visuele concepten voor deze nieuwe versies zijn ontwikkeld door De Argumentenfabriek. Eend heeft de offline prototypes vertaald naar webpagina’s. Onze vaste ontwikkelpartner Arno Hoogma zorgde voor responsive HTML die prettig werkt op alle apparaten en schermgroottes.

Website-aanpassingen

Door deze toevoegingen aan de bestaande website waren enkele extra aanpassingen noodzakelijk. We hebben zowel de navigatiestructuur als de homepage gewijzigd om de nieuwe elementen goed te ontsluiten. Voor de nabije toekomst zijn er nog plannen om de site verder uit te bouwen.

Dit was een mooi project voor Eend om te doen. Deels vanwege de maatschappelijke relevantie, deels vanwege de prettige samenwerking met de opdrachtgever. Met een speciale pluim voor Maurice Burgers van EBN, die goed werk verrichtte om alle benodigde data beschikbaar te maken. En voor Anemone van Arcken van EBN die de content voor haar rekening nam.