Het stimuleringsprogramma GezondIn bestaat nu acht jaar en loopt in ieder geval nog tot eind 2022. Nu is er een groot onderzoek uitgevoerd: wat is er gebeurd binnen het programma en wat heeft het opgeleverd? Het uitgebreide rapport van een onderzoeksbureau zou je simpelweg als een pdf op de site kunnen zetten. Maar heel aantrekkelijk is dat niet en het is maar de vraag of mensen het dan uitgebreid lezen. Eend kreeg daarom de opdracht voor een beter alternatief.

Integrale aanpak gezondheidsverschillen

GezondIn wordt uitgevoerd door Pharos en Platform31 samen met gemeenten en landelijke en regionale partners, met financiering door het ministerie van VWS. Het doel is het verkleinen van lokale gezondheidsverschillen tussen bijvoorbeeld mensen met een hoge en lage opleiding.

Het programma streeft naar een integrale aanpak van factoren die de gezondheid van mensen beïnvloeden. Dus niet alleen door een gezonde leefstijl te bevorderen, maar ook door te kijken naar bijvoorbeeld financiële problemen die mensen hebben of hoe hun leefomgeving eruit ziet. Het rapport laat zien dat deze aanpak effectief is.

Eend had eerder al de website van GezondIn ontworpen en opgezet. Nu gingen wij aan de slag om de hoogtepunten uit het onderzoek op een visueel aantrekkelijke manier te presenteren.

Expressief ontwerp

Hiervoor hebben we eerst samen met de betrokkenen van GezondIn bepaald welke highlights er zeker in moesten komen. Daarna hebben ontwerper Jeroen Visser en ontwikkelaar Arno Hoogma samengewerkt om tot een mooi ontwerp te komen.

In korte tijd hebben zij een aantrekkelijke opzet vormgegeven, met leuke animaties, duidelijke iconen, subtiele illustraties en veel kleur. Het is een mooi voorbeeld van expressiever ontwerp.

Speels en toegankelijk

Het online rapport ziet er niet alleen mooi uit, het is ook prettig in het gebruik. Je scrollt snel door de belangrijkste resultaten op een lange pagina. Wil je de diepte in? Dan klik je makkelijk door naar diepere niveaus met toelichtingen en doorverwijzingen naar de kennisbank.

Het is een speels, interactief alternatief voor een pdf. Deze weergave werkt bovendien soepel op mobiele apparaten en is optimaal toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen.

Naar Acht Jaar GezondIn