Robert Jan sprak op 10 oktober op het grootste congres voor front-enders in Nederland: Fronteers 2013 in Tuschinski Amsterdam. Meer dan 550 aanwezigen luisterden naar zijn betoog over dat front-enders beter moeten samenwerken met andere professionals dan zij nu doen.

Natuurlijk is Robert Jan geen vreemde in de georganiseerde front-end wereld, maar inmiddels was hij daar toch al een paar jaar uit. Des te groter de eer dat hij werd uitgenodigd om zijn verhaal te vertellen.

In het kort: front-enders hebben een mooi vak, waarbij ze echter soms vergeten dat zij deel zijn van een groter geheel. Frontenders zijn de brug tussen het ontwerp, de back-end, de opdrachtgever en de bezoeker van de site. Een front-ender moet dus goed kunnen communiceren, samenwerken en naar de juiste oplossingen zoeken voor elk probleem. Empathie speelt hierbij een grote rol. En een professional klaagt en zeurt niet, want als je het goed bekijkt hebben we allemaal prima werk.

Robert Jan spreekt op fronteers 2013

Foto: Andreas Dantz

Op twitter waren veel mensen het eens met deze – voor sommige aanwezigen – confronterende boodschap.

“Markupless powertalk by @verkade. About additude, clothing, character and speaking the right languages. Amen.”
Martijn van de Polder

Ook het eerbetoon aan de grote ontwerp-traditie waarop de visueel ontwerpers kunnen buigen (een traditie die de jeugdigheid van het frontend-beroep laat zien) viel in goede aarde.

Everyone needs someone to look up to... why shouldn't it be us? - John Legend

“@verkade’s slides at @FronteersConf are lovely. Can’t wait for them to be published.”
Harry Roberts

De slides – hoewel er zonder tekst waarschijnlijk geen touw aan vast te knopen is – staan op speakerdeck.

Het doel van de presentatie was om een discussie aan te zwengelen over de rol van elk lid van een webteam, en dat lukte. Want gelukkig waren er ook mensen in de zaal die zich niet herkenden in het beeld dat Robert Jan schetste…

“I completely miss the point of @verkade’s talk. Separation of work is the effect of company culture, not group culture.”
Peter Slagter

Al met al een geslaagde presentatie en een bijzonder geslaagd congres. Veel dank aan de organisatie en alle vrijwilligers. Het waren twee fantastische dagen.