De Bilt is de derde gemeentewebsite in korte tijd waar Eend voor werkte, na Vught en Almelo. De Bilt had een iets andere aanpak en keek de kunst af van het Brabantse Oisterwijk. Eend verzorgde het visuele ontwerp van de nieuwe site.

TYPO3 en toptaken

Anders dan Vught en Almelo, die gebouwd zijn op basis van een open source Drupal-installatie, gebruikt de website van Oisterwijk TYPO3 als cms. Ook deze site gaat uit van het toptaken-principe, maar maakt net iets andere keuzes in indeling en ontwerp. Zo worden er iets minder toptaken getoond en krijgen visuele elementen en actuele content wat meer nadruk.

Visueel ontwerp met eigen identiteit

De opzet van oisterwijk.nl vormde dus de basis, maar De Bilt wilde natuurlijk geen letterlijke kopie. Via gesprekken met medewerkers hebben we daarom eerst de specifieke wensen van de gemeente geïnventariseerd. Hierbij probeerden we vragen te beantwoorden als: wat maakt De Bilt uniek en wat wil je als gemeente uitstralen?

Onderscheidend aan De Bilt zijn bijvoorbeeld de groene omgeving, de uitgestrektheid en de vele kernen. Sommige van deze kernen, zoals Maartensdijk, horen nog niet zo lang bij de gemeente. Om ze het gevoel te geven dat ze een volwaardig onderdeel van De Bilt zijn, was ons advies om ook herkenbare foto’s van die kernen op de site te gebruiken.

Onze ontwerper Ivo de Boer maakte vervolgens een mooi visueel ontwerp op maat, dat goed past bij de identiteit en huisstijl van de Utrechtse gemeente.

Mobile first

Ivo ontwikkelde een ontwerp voor de website, inclusief grafische elementen als iconen. Hierbij hanteerde hij een mobile first aanpak, het ontwerp voor kleinere schermen van mobiele apparaten was leidend. Ivo heeft niet voor elk scherm het ontwerp tot in detail vastgelegd, hij heeft alleen de afwijkende elementen beschreven in een soort stijlgids.

Samenwerking

De gemeente verrichte zelf veel werk op contentgebied, zoals het vaststellen van de toptaken. Internetbureau alterNET verzorgde de technische aspecten van de nieuwe website. Op basis van onze ontwerp instructies kon de webbouwer alle benodigde templates maken en waar nodig in overleg met Eend verder finetunen.

De prettige samenwerking tussen de verschillende partners droeg bij aan de soepele realisatie van een website die aan alle eisen voldoet. Sinds eind maart 2015 is het vernieuwde debilt.nl online.

Bezoek debilt.nl