De gemeente Almelo volgde voor zijn nieuwe website het succesvolle voorbeeld van Vught . Op de site van Vught, waarvoor Eend eerder het ontwerp verzorgde, staat het principe van de toptaken centraal. Almelo maakte een vliegende start door de Drupal-distributie te gebruiken die Vught gratis beschikbaar stelt. Natuurlijk kreeg Almelo wel een website op maat.

Wat heeft Eend gedaan?

Eend voerde eerst een uitgebreid gesprek met de communicatieafdeling van Almelo. Onder meer over identiteit: wat is Almelo voor een gemeente, welke mensen wonen er en wat voor een uitstraling zou de site moeten krijgen?

Vervolgens ging onze ontwerper Ivo aan de slag met een nieuw ontwerp. Dit volgde het stramien van de gemeente Vught, maar kreeg toch een eigen karakter dat past bij de eigenschappen van Almelo.

Na oplevering van het ontwerp voerde Eend een gebruikersonderzoek uit in de Bibliotheek in Almelo. De burgers die hieraan meewerkten, bleken goed uit de voeten te kunnen met de vernieuwde site. Dit zorgde voor meer rust in de organisatie.

Resultaat: effectieve nieuwe website in korte tijd

In korte tijd kwam een geheel nieuwe gemeentewebsite voor Almelo tot stand, met een gebruiksvriendelijke structuur en een eigen ontwerp. Voor de prioritering van de onderwerpen voerde Almelo een gedegen toptakenonderzoek uit. Ook maakte de gemeente zelf veel content gebruiksvriendelijker.

Door de kant-en-klare distributie van Vught te gebruiken, kon de website een stuk goedkoper worden gerealiseerd dan gebruikelijk bij zulke projecten. In deze distributie is het open source CMS Drupal al voorzien van alle benodigde bouwstenen, zoals modules, contenttypes en formulieren. Ook voldoen de bijgeleverde templates aan de webrichtlijnen en zijn ze volledig responsive.

Na oplevering van het vernieuwde almelo.nl vond een evenement plaats met presentaties over de site. Andere gemeenten konden tijdens deze dag vragen stellen over het proces en het resultaat. Hierdoor kregen zij meer zekerheid dat deze aanpak leidt tot een goede website. Het zou zomaar kunnen dat binnenkort meer gemeenten in de voetsporen treden van Vught en Almelo…

Bezoek almelo.nl