Maaike en Willemijn hebben de afgelopen tijd gewerkt aan de pre-alfaversie van Suikr.nl een webapp voor mensen met diabetes. Het is een eigen project van Eend, dus zonder opdrachtgever. Een kort interview over waarom en hoe ze dat deden.

Waarom zijn jullie begonnen aan Suikr.nl?

Maaike: “We hadden wat extra tijd en wilden graag iets gaan maken dat ingewikkeld en uitdagend, en tegelijkertijd écht nuttig was.”

Willemijn: “Een bekende van ons heeft diabetes. Ze wil graag haar bloedsuikerwaardes bijhouden, maar het is veel gedoe, naast alle andere dingen die ze moet doen om haar diabetes te reguleren: meten, prikken, je eten goed bijhouden. Ze had een papieren boekje, maar dat is niet ideaal, omdat je het niet altijd bij je hebt. Je mobiel heb je wel altijd bij je. Ze heeft wel apps gebruikt, maar haakte altijd snel af omdat het niet lekker werkte. Nu verliest ze op de lange termijn de waardes uit het oog, waardoor ze het lastig kan bespreken met haar arts of verpleegkundige.”

Maaike: “Je kunt de bloedwaardenmeter ook wel in de computer stoppen en dan de cijfers exporteren naar een spreadsheet, maar dat is te veel werk. En dan heb je nog steeds geen visueel overzicht. Daar had ze echt behoefte aan.”

Willemijn: “Aan losse waarden heb je niets. Het gaat er juist om om patronen te ontdekken in die waarden, zodat je met de verpleegkundige kunt werken aan inzicht en regulatie. Als je bijvoorbeeld altijd ’s avonds te hoge waarden hebt, dan moet je toch beter je best doen. Je moet te erge pieken en dalen zien te voorkomen, en daarvoor heb je inzicht over de langere termijn nodig.”

Wat is het leukste aan dit project?

Maaike: “Dat we het helemaal op maat voor één persoon kunnen maken. Als het voor haar goed werkt, is het project geslaagd.”

Willemijn: “En stiekem hopen we natuurlijk dat als zij het een prettige en nuttige app vindt, en als het haar meer inzicht oplevert, dat het dat voor veel meer mensen goed is.”

Maaike: “Toen we onderzoek gingen doen bleek dat er al heel veel apps zijn, maar de meesten die we tegenkwamen zijn te lelijk, te uitgebreid of allebei. Ze zijn niet gebruiksvriendelijk, of werken niet lekker omdat ze heel priegelig zijn. Er zijn ook apps die er beter uitzien, maar die hebben dan vaak weer een enorme overload aan functies en zijn veel werk voor de mens met diabetes.”

Willemijn: “We wilden iets maken dat zo minimaal mogelijk is, en er wel aantrekkelijk uitziet, zodat het uitnodigt om te gaan gebruiken. En om dat vol te houden. En Nederlandstalig, dat ook!”

Wat heb je er van geleerd?

Maaike: “Dat het best lastig is om te bepalen waar je moet stoppen, wat je wel en niet moet doen. Het wordt snel weer te veel. Je moet echt heel goed de focus houden op wat je wilt weten als je diabetes hebt, en hoe je dat gaat weergeven.”

Willemijn: “We hebben geëxperimenteerd met verschillende ideeën over grafiekjes en lijnen voor we wisten wat nou het meest relevant was. Het was echt zoeken. Je wilt de gemiddelden en de uitersten weten, waar je te hoog of te laag zit en waar de extreme pieken optreden.”

Wat heeft je verrast?

Maaike: “Dat zelfs zo’n heel simpele app bijzonder veel werk is! Je moet zó goed nadenken over wat belangrijk is en hoe je dat het beste kunt weergeven.”

Willemijn: “Dat we gemerkt hebben dat er ook waarde zit in een handeling doen, in zelf de gegevens die je meet invoeren. Je moet niet alles alleen maar overlaten aan de techniek - zelf de data intypen geeft meer gevoel van controle. Maar je moet het wel heel snel kunnen doen.”

Wat zou je nog willen zeggen tegen de mensen?

Willemijn: “We gaan de app nu testen in de praktijk en kijken of het inderdaad lekker werkt en goede resultaten geeft. De app is nu echt nog pre-alfa, maar als je dat OK vindt en zelf ook diabetes hebt ben je van harte welkom om mee te testen. Je kunt een account aanmaken op Suikr.nl.”