Op 25 en 26 maart volgden Maaike en Marrije een workshop van Seb Lee-Delisle over het Internet of Things, of Stuff That Talks To The Interwebs, zoals Seb het zelf noemt. Waarom deden we dat, en was het de moeite waard?

IoT en IoT&H

We hebben al een hele tijd interesse in Arduino’s en de mooie projecten die ermee gemaakt worden. In 2009 volgden we bijvoorbeeld een masterclass van o.a. Matt Biddulph bij dConstruct, we hebben projecten gedaan met reguliere Arduino’s en met de Lilypad, die je kunt gebruiken in wearables.

De praktische toepassingen waren echter nog niet zo groot, en door tijdsgebrek kwamen we er ook niet zo veel meer aan toe. Het Internet of Things neemt nu echter écht een grote vlucht: als Tim O’Reilly er regelmatig over praat en publiceert moet je echt gaan opletten.

O’Reilly heeft het trouwens niet over het Internet of Things (IoT), maar over het Internet of Things and Humans (IoT&H): een toevoeging die mij erg aanspreekt. Het gaat niet alleen over dingen en data, het gaat er juist om om het leven voor mensen makkelijker, plezieriger, beter te maken.

IoT is te belangrijk om over te laten aan de mensen die het alleen vanuit de techniek of de commerciële mogelijkheden benaderen. Ontwerpers moeten deze nieuwe technieken ook in de vingers krijgen, om de mogelijkheden te onderzoeken en verder te kijken dan de voor de hand liggende toepassingen.

Seb!

We kennen Seb Lee-Delisle als spreker bij diverse congressen en van zijn vrolijke projecten waarbij grote groepen mensen spelen met lasers en muziek. Hij geeft ook cursussen als CreativeJS for Designers, en staat bekend als een goede workshopleider.

Toen Seb zijn workshop Stuff That Talks To The Interwebs (ST4I) aankondigde, waren we dan ook direct verkocht. Kijk vooral even deze video, die geeft een mooie indruk van waar het over gaat.

En, was het wat?

Het was heel goed - als je enigszins de mogelijkheid hebt om deze workshop te doen zouden we het zeker aanraden. We hebben in een snel tempo heel veel geleerd, maar vooral veel inspiratie en aanknopingspunten opgedaan om zelf verder te gaan.

De koffer met onderdelen die we van Seb kregen was al prachtig: een complete set spullen waarmee je heel veel projecten kunt doen - onder andere een Arduino Mega, een wifi-module, een RGB LED-strip, OLED-, LCD- en 7segments-schermpjes, en zelfs een laser. Maar hij had ook bij ieder apparaatje een werkend voorbeeld plus een Fritzing-diagram gemaakt, zodat je direct aan de slag kon en een goed vertrekpunt hebt voor verdere experimenten.

Ook werkten we aan praktische vaardigheden zoals zelfstandig solderen en niet opgeven als het niet direct werkte - Seb hielp je met systematisch nadenken over waar de fout kon zitten en het stap voor stap oplossen. Heel waardevol.

Seb is een vrolijke, licht-chaotische maar wel heel oplettende docent en coach. De ervaring en het enthousiasme spatten er af, wat heel motiverend is. Verder was het een leuke groep mensen die hard gewerkt heeft en elkaar goed hielp. En één van de deelnemers wist zelfs (per ongeluk) iets op te blazen! Bedankt Seb, en bedankt Paul Verbeek en Indivirtual voor de organisatie en locatie.

En nu?

Nu moeten we verder zelf aan de slag! En we hebben er zin in. Na de workshop heeft Marrije alweer een middag en een avond verder gestudeerd, en Maaike heeft zelfs al een heel project aan de praat, waarover later meer…